Viimeistään pandemia-aikana erilaiset virtuaalisessa muodossa järjestetyt tapahtumat tekivät läpimurron ja tulivat varmasti pysyväksi osaksi tapahtumakulttuuria. Vaikka digitaalisessa muodossa järjestetty tapahtuma ei korvaakaan aitoa, livenä tapahtunutta kohtaamista, on sillä kuitenkin monia puolestaan puhuvia etuja.
Virtuaalitapahtuma kuluttaa huomattavasti livetapahtumaa vähemmän kaikenlaisia resursseja, joista merkittävimpänä mainittakoon aika. Virtuaalitapahtumaan voi nimittäin osallistua lähes mistä tahansa, lähes milloin tahansa. Tämä poistaa yleisön tarpeen liikkua fyysisesti tapahtumapaikalle, jolloin tapahtumaan osallistuminen on järjestäjän näkökulmasta paitsi kustannustehokkaampaa, myös ympäristöystävällisempää. Se mahdollistaa lisäksi yleisön osallistumisen maantieteellisesti laajemmalta alueelta kun osallistuminen tapahtuu oman laitteen välityksellä. Kustannustehokkuuden ja ekologisuuden puolesta puhuvat myös virtuaalitapahtuman järjestämiseen tarvittavan tilan pienempi koko ja kaluston vähäisempi määrä.
Virtuaalitapahtumien terminologia ei ole vielä täysin vakiintunutta, mutta selkeyden vuoksi digitaalisessa muodossa järjestetyt tapahtumat voisi jaotella esimerkiksi seuraavanlaisesti.
Webinaarista puhutaan kun ollaan järjestämässä esimerkiksi reaaliaikaista koulutus- tai infotapahtumaa pienemmälle ja kohdennetulle osallistujakunnalle. Webinaari voidaan toteuttaa jonkin videoviestintäpalvelun kautta, jolloin yleisö voi osallistua tapahtuman kulkuun interaktiivisesti oman laitteen välityksellä. Webinaaria hyödynnetään usein myös oppilaitosten etä- ja verkko-opetuksessa.
Striimaus eli suoratoisto tai live stream taas tarkoittaa tapahtumapaikalta lähetettävää viiveellistä ja laadukkaampaa lähetystä, jossa yleisön koon suhteen ei ole rajoituksia eli se on tarkoitettu suuremmallekin kohderyhmälle. Striimauksessa yleisön on tarkoitus ensisijaisesti vain katsoa lähetystä, mutta siihen voidaan kuitenkin lisätä myös yleisöä osallistavia toiminnallisuuksia, kuten esimerkiksi chat-ikkuna.
Studiolähetys tehdään valmiista studiosta TV-tason luotettavasti. Kiinteän studion etuna on sen helppous ja vaivattomuus. Tapahtumajärjestäjä voi keskittyä ainoastaan omaan suoritukseensa, kun tarvittava tekniikka ja peruselementit ovat jo toimintavarmasti paikallaan, eikä erillistä studion rakentamista tarvita. Rajupajalla on käytössään muutamia studiovaihtoehtoja, joissa voi toteuttaa laadukkaita ja vaikuttavia livelähetyksiä, mainoskuvauksia tai vaikka podcastin nauhoitusta.
Hybriditapahtumasta puhutaan, kun yleisöä on paikalla niin fyysisesti kuin virtuaalisesti.
Kun lähdet suunnittelemaan virtuaalitapahtumaa, pohdi ensin millaiselle ja minkäkokoiselle kohderyhmälle tapahtumasi on tarkoitettu ja onko yleisön tarkoitus osallistua interaktiivisesti tapahtumaan vai riittääkö pelkkä lähetyksen seuraaminen, sekä tuleeko tapahtumaan puhujia, juontajaa tai muita esiintyjiä? Nämä kysymykset määrittävät virtuaalitapahtuman tyypin. Samalla on hyvä pohtia millä alustalla virtuaalinen tapahtuma toteutetaan.
RajucastTV - Ole siellä missä tapahtuu
Rajupajalla käytämme alustana RajucastTV -lähetysalustaa joka on suunniteltu ja koodattu uusimpia web-teknologioita hyödyntäen ja yhdistellen. Teknisesti ja laadullisesti huippuunsa hiottu RajucastTV on nopea, luotettava ja helppokäyttöinen alusta, jolla voit järjestää erilaisia personoituja verkkotapahtumia. Modernin teknologian mahdollistama kahden ikkunan näkymä soveltuu erinomaisesti mm. pörssiyhtiöiden tulosjulkistuslähetyksiin.
Tarvittaessa voimme toteuttaa virtuaalitapahtumia myös muilla alustoilla, kuten Teams, Zoom tai vMix Call -yhteyksillä.
Heräsikö mielenkiintosi tai jäikö jokin asia askarruttamaan? Meidän virtuaalitapahtumien asiantuntijat opastavat mielellään ihan kaikissa kysymyksissä, joten ota rohkeasti yhteyttä!