Kamera kuvaa tanssivia tyttöjä, joiden taustalla on led-screen.

Mitä tarvitsen virtuaalitapahtuman toteuttamiseen? Osa 1: Virtuaalitapahtuman määritelmä ja alusta

Tämä on virtuaalitapahtumia koskevan blogisarjan ensimmäinen osa.
Sarjassa käsitellään, mitä asioita tulee ottaa huomioon virtuaalitapahtuman järjestämisessä.

Mikä virtuaalitapahtuma on?

Virtuaalitapahtumasta, toiselta nimeltään digitapahtumasta, ei ole yhtä oikeaa määritelmää. Yksi yleisesti käytetty määritelmä on, että virtuaalitapahtuma on verkon välityksellä toteutuva tapahtuma, jossa ihmiset ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Virtuaalitapahtumia on erilaisia, mutta yhteistä kaikissa digitapahtumissa on katsojien osallisuus ja interaktiivisuus – toisissa muodoissa ne ovat enemmän läsnä kuin toisissa.

Virtuaalitapahtumia ovat esimerkiksi:

Live stream / striimi

Live stream eli suoratoisto on reaaliaikaista videon-, kuvan- ja äänen välitystä. Yksinkertaisimmillaan striimi voi koostua pelkästä kuva-, ääni-, ja videolähetyksestä, jota yleisö katsoo omilta päätelaitteiltaan maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Striimi voi olla myös osallistava, jolloin katsojat pääsevät mukaan livelähetykseen esim. kommentoimalla chatin kautta tai muiden toiminnallisuuksien avulla.

Webinaari

Webinaari eli verkkoseminaari on striimiä muistuttava, koulutuksellinen online-tapahtuma. Tyypillisesti webinaarissa esiintyjät ja yleisö osallistuvat tapahtumaan omilta laitteiltaan. Webinaaria hyödynnetään usein etä- ja verkko-opetuksessa, ja niiden avulla järjestetään luentoja ja koulutuksia. 

Hybriditapahtuma

Hybriditapahtumassa osa osallistujista on fyysisesti läsnä ja osa mukana verkkoyhteyden välityksellä. Interaktiivisuus ja osallisuus ovat tässä tapahtumamuodossa suuressa roolissa. Hybriditapahtuman seuraaja pystyy osallistumaan fyysisten osallistujien tavoin erilaisiin aktiviteetteihin myös päätelaitteen toiselta puolen.

Me Rajupajalla toteutamme virtuaalitilaisuuksia aina lanseerauksista kokouksiin ja webinaareista livestriimeihin – räätälöimme kokonaisuudet juuri tarpeitasi varten. Huolehdimme teknisen toteutuksen puolestasi tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella ja voit täysin keskittyä yleisöön tai asiakkaisiin.

Virtuaalitapahtuman sisältö ja alusta

Kun lähdet suunnittelemaan virtuaalitapahtumaa, pohdi, millaista ohjelmaa ja toiminnallisuuksia haluat sen tarjoavan ja kenelle. Tuleeko tapahtumaan puhujia tai juontaja? Entä muu esiintyjä? Mikä on tapahtuman tai striimin kohderyhmä? Samalla on myös hyvä päättää, millä alustalla virtuaalitapahtuma toteutetaan. Useat sosiaalisen median palvelut tarjoavat nykypäivänä ominaisuuksia kevyen striimauksen järjestämiseen, mutta olemassa on myös monipuolisia ja ammattimaisia virtuaalitapahtuma-alustoja.

Rajupajalla virtuaalitapahtumat toteutetaan useimmiten LiveKatsomo-alustalla. LiveKatsomo sopii todella hyvin striimien, webinaarien, hybriditapahtumien ja muiden digitapahtumien toteuttamiseen. Alusta voidaan kustomoida halutuin visuaalisin ilmein ja tarvittaessa suojata kirjautumisnäkymällä. Interaktiiviseen Livekatsomoon voidaan sisällyttää erilaisia ominaisuuksia, mm. chat-ikkuna, kysymystyökalu, erillinen Q&A-työkalu, tietokilpailu, sanapilvi, äänestystyökalu, someseinä, viestiseinä ja paljon muuta.

Tarvittaessa voimme toteuttaa virtuaalitapahtumia myös muilla alustoilla.
Myös puhujien tai esiintyjien liittäminen virtuaalitilaisuuteen Teams ja Zoom-yhteyksillä onnistuu.

Virtuaalitapahtumat ovat erikoisosaamistamme. Mikäli olet kiinnostunut digitapahtuman tekemisestä, otathan rohkeasti yhteyttä.

Viimeisimmät artikkelit