Rajupaja ja Turun kaupunki seilasivat yli puolen miljoonan kävijän Tall Ships Racen läpi ilman teknisiä ongelmia

Turussa viime viikonloppuna järjestetty Tall Ships Race keräsi ennätysyleisön. Lähes 550 000 ihmistä houkutellut isojen purjeveneiden tapahtuma oli kaikin puolin menestys, jättäen kaupunkiin eurojen lisäksi paljon mukavia muistoja ja hyviä fiiliksiä.

Tall Ships Race ei kuitenkaan ole ainoastaan laivojen katselua, vaan yhä tärkeämmäksi nousevat oheisohjelmat konserteista ilotulituksiin, ruokailumahdollisuuksiin ja kansitapahtumiin. Rajupaja toimi Turun kaupungin kumppanina koko tapahtuman suunnittelussa ja rakentamisessa.

”Olo on päällisin puolin tyytyväinen ja helpottunut. Yhteistyöllä Rajupajan kanssa saimme kaiken sujumaan niin, että itse tapahtuman aikana emme kohdanneet ainuttakaan teknistä ongelmaa”, kertoo Turun kaupungin Tall Ships Racen projektikoordinaattori Sari Haavisto.

”Tietenkin näin isossa projektissa on aina haasteensa, ja yllätyksiä riitti nytkin aina viimemetreille asti. Kuitenkin nopealla reagoinnilla ja yhteistyöllä kaikki ongelmat saatiin ratkaistua, ja itse tapahtuma sujui alusta loppuun täysin käsikirjoituksen mukaan.”

 

 

Rajupajan puolelta tapahtuman projektipäällikkönä toiminut Jani Laine kertoo olevan normaalia, että yllättäviä haasteita ilmaantuu matkan varrella, mutta niistä suuri yleisö ei saa koskaan olla tietoinen.

”Niin kauan kuin yleisö ei huomaa ongelmia, niitä ei ole. Me painamme hirveän määrän hommia tapahtumaa ennen, sen aikana ja sen jälkeen, jotta kaikki sujuu suunnitellusti.”

Ja töitä todellakin tehdään paljon  jo kauan ennen tapahtuman alkua.
Rajupajan ja Turun kaupungin yhteistyön ensiaskeleet Tall Ships Racen osalta otettiin jo viime vuoden marraskuussa, jolloin Turun kaupunki valitsi Rajupajan kumppanikseen kilpailijoiden joukosta.

Täydellä höyryllä hommiin alettiin tammikuussa, pala palalta suunnitelmaa kooten ja lopulta kaikki työ huipentui viime viikkoon. Intensiivisimmässä vaiheessa Rajupajan puolelta oli parhaimmillaan 26 henkilöä rakentamassa tapahtumaa ja lavoja. Työllistävimpänä tapahtumapäivänäkin 17 henkilöä huolehti tekniikan toimimisesta.

Pitkään ja yksityiskohtaisesti suunniteltu työ toteutetaan siis lyhyellä aikavälillä, eikä projektijohtajakaan tapahtuman aikana paljoa huilaile.

”Koko ajan olen käsi puhelimella ja valmiudessa reagoimaan yllättäviin käänteisiin. Onneksi tiedän, että teen töitä kovien ammattilaisten kanssa, joten voin nukkua yöni rauhassa. Tai no, ainakin ne muutamat tunnit mitä tapahtuman aikana nukun”, naurahtaa Laine.

Rajupajan vastuulla olivat suunnittelutyön lisäksi mm. kaikkien neljän esiintymislavan rakentaminen tekniikoineen, valoineen ja äänineen, sekä kansitapahtumat, alueen promopisteet, cateringpalveluiden tekniikat ja jopa suuren ilotulituksen äänentoisto. Oman lisämausteensa kokonaisuuteen toi vielä lukuisten muiden kumppaneiden kanssa toimiminen ja yhteistöiden koordinointi. Pitkä alan kokemus ja asiantuntijuus lienevät syitä siihen, ettei Rajupajan toimijoiden otsilla ainakaan tapahtuman aikana näkynyt tuskanhien pisaraakaan.

 

Vielä näinkään valtavan projektin jälkeen Rajupajalla ei silti huilata, vaan työt jatkuvat saman tien Turun kaupungin kanssa Europeade-festivaalin merkeissä. Tämän jälkeen jatketaan vielä Musapiknikillä ja vasta sen jälkeen otetaan sitten happea.

Ainakin muutama hengenveto.