Rajupajan viikonloppu: sadetta ja unettomia öitä

Rajupajan väki ei ihan heti unohda viime viikonloppua. Sääjumalat näyttivät takapuoltaan porukan painaessa töitä niska limassa läpi Go 90’s -festivaalien ja Musapiknikin.

”Se oli aika tiukka viikonloppu. Noin tiukkaa settiä ei kyllä ennen ole tullut tehtyä. Ei tarvinnut hirveästi unta hakea sitten, kun pään sai tyynyyn”, kertaa Rajupajan projektipäällikkönä viikonlopun tapahtumissa toiminut Jani Laine.

Viikonloppu alkoi sujuvasti Go 90’s -festivaalien merkeissä Turun Linnapuistossa. Kostea sää piinasi hieman ysärimusiikin perässä nostalgiapläjäystä viikonloppuunsa hakemaan tulleita juhlijoita, mutta kokonaisuutena perjantain ja lauantain kestäneet kekkerit sujuivat mainiosti.

Rajupajan tehtävänä oli Linnapuistossa järjestetyille festivaaleille rakentaa kymmenen kertaa kuusi metrinen lava tekniikoineen päivineen. Festivaalien päättyessä lauantaina puoliltaöin, jatkuivat Rajupajan työt läpi yön.

”Sieltä siirsimme sen saman lavan yöllä käytännössä yhdeksän tunnin aikana Linnapuistosta Kupittaanpuistoon. Siinä meni koko yö. Puoli yhdeltä yöllä aloitimme ja aamulla yhdeksän aikoihin oli kaikki valmista Kupittaalla. Ja karmeassa kaatosateessa.”

Purkuvaiheessa sade ei vielä juurikaan vaivannut, mutta Kupittaalle siirtyessä vettä alkoi tulla enemmän kuin laki sallii. Ilman unta kaatosateessa läpi yön lavaa ja tekniikoita kasaan. Kuulostaa rentouttavalta viikonlopulta.

”Pariin päivään ei tullut nukuttua yhtään. Välillä se on tällaista”, Laine kuittaa tyynesti.

Laine jakaa kiitosta hyvällä asenteella läpi haasteiden vetäneelle työporukalle.

”Täytyy sanoa, että kundit venyivät todella paljon. Ilma oli aivan järkyttävä. Purkamisen ajan olimme vielä suhteellisen kuivia, mutta heti, kun aloitimme rakentamaan, aukesivat hanat.”

Ihan kuin siinä ei vielä olisi ollut tarpeeksi, suosittu koko perheen ilmaisfestivaali Musapiknik jouduttiin lopulta siirtämään sisätiloihin, kun turkulaisten niskaan ryöpsähti vettä yli 50 millimetriä 12 tunnin sisään. Kaatosateessa kasattu lava ei näin ollen tullut lopulta lainkaan käyttöön. Perumisessa ei kuitenkaan ollut mitään epäselvää.

”Se peruttiin turvallisuussyistä, kun koko Kupittaanpuisto lainehti. Se ei ollut sähköjen puolesta ja muutenkaan millään tavalla turvallista.”

Esiintyjät ja yleisö olivat ymmärtäväisiä, jota auttoi varmasti osaltaan myös Rajupajan nopea toiminta haastavan tilanteen edessä. Sormi ei mennyt suuhun, vaan tilanteeseen reagoitiin nopeasti.

”Siirsimme ja kehitimme nopeasti äänentoiston ja muut viereiseen telttaan noin 250 hengelle. Keikat siirrettiin sitten sinne.”

Olosuhteisiin nähden tilanteesta selvittiin siis kunnialla. Kansa sai haluamaansa musiikkia ja tunnelma pysyi koholla sääolosuhteista huolimatta.

Työt jatkuvat pienempien projektien parissa päivittäin. Seuraava isompi projekti on edessä jo 17.8-18.8. HKScanin Rauman tehtaan avajaisissa.

Ei muuta kuin Timo Jutilan sanoin: eteenpäin. Vaikka sitten kaatosateessa.